Materiaaleista

 

Kaikki Samaskorun korumetalliset korut on valmistettu kuparista, tai teräksestä ja ne on hopeoitu, tai kullattu, eli toisin sanoen päällystetty kullalla tai hopealla. Samaskorun hopeakorut ovat pitoisuudeltaan 925 sterling-hopeaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että 92,5% korusta on puhdasta hopeaa, loput seosaineita, kuten kuparia. Kuparia käytetään tekemään seoksesta kovempaa ja kestävämpää, ja samalla se vaikuttaa hopeatuotteen hintaan laskevasti. Samalla tavoin myös puhtaaseen kultaan lisätään seosaineita; parantamaan kullan ominaisuuksia, ja tekemään hinnasta kuluttajaystävällisemmän. Vaikka usein 24:n karaatin kultaa pidetään hienompana ja arvostetumpana vaikkapa 14 karaatin kultaan verrattuna, on esimerkiksi sormuksissa 14 ja 18 karaatin kulta huomattavasti kestävämpää, ja paremmin käyttötarkoitukseen sopivaa. 24:n karaatin kulta on huokoista ja pehmeää, ja näin ollen naarmuuntuu paljon helpommin.

 

Puu- ja akryylikorut

Valmistamme itse puisia ja akryylisia koruja Samaskorun pajalla Joensuussa. Puukorut ovat pääasiassa koivua, mutta laajennamme valikoimaamme myös puulajien suhteen. 

Puukorut on hyvä suojata kosteudelta ja kemikaaleilta. Puukorut on hyvä puhdistaa kuivalla liinalla.

Akryylikoruja kannattaa säilyttää erillään muista koruista etteivät ne naarmuntuisi. Muuten akryyli kestää hyvin esim. kosteutta ja ne voi puhdistaa kostealla liinalla.

 

Ruostumaton teräs

Valikoimastamme löydät runsaasti koruja, jotka on valmistettu ruostumattomasta teräksestä (stainless steel). Ruostumattomasta teräksestä valmistetut korut ovat kestäviä, ja niiden paras ominaisuus on se, että ne säilyvät muuttumattomina vuodesta toiseen. Ne ovat siis myös helppohoitoisia, eivätkä juurikaan naarmuunnu käytössä. Väriltään korut ovat metallinhohtoisia, himmeitä tai kirkkaita, ja niitä on saatavilla pintakuvioituina, sekä erivärisin kristallein koristeltuina. Teräskorut sopivat useimmille käyttäjille. Valikoimastamme löydät niin miehille, kuin naisillekin sopivia malleja. Ne ovat ajaton vaihtoehto, useimpien mallien muotokieli on selkeää ja pelkistettyä. Teräskorut sopivat ominaisuuksiensa vuoksi erinomaisesti jokapäiväiseen käyttöön. Ne ovat huolettomia käyttää, ja sopivat tästä syystä hyvin myös lahjaksi, kun haluat antaa jotakin, joka kestää aikaa.

 

Hopea

Hopean kemiallinen merkki on Ag. Puhdas hopea on materiaalina valkoinen, kiiltävä, kultaa kovempi, mutta kuparia pehmeämpi. Hopealla on metalleista paras lämmönjohtokyky. Mikäli olet joskus unohtanut saunaan mennessäsi hopeakourun kaulaan, huomaa erinomaisesta lämmönjohtokyvystä aiheutuvan korun kuumentumisen varsin pian epämiellyttävän polttavana tunteena iholla.

 

Mitä tarkoittaa karaatti?

Karaatti on jalometallin pitoisuuden yksikkö. Yksi karaatti on yksi kahdeskymmenesneljännes osa, 1/24, painosta. Nykyään korujen leimoissa käytetään harvemmin karaattia, ja pitoisuus ilmoitetaan tuhannesosina seoksen massasta, promilleina. Näin ollen korujen leimoissa esiintyvät useimmiten numerot 585 (kulta 14k), 750 (kulta 18k) ja 925 (sterling-hopea). Alle yhden gramman kultatuotteita, sekä alle kymmenen gramman hopeatuotteita ei tarvitse leimata.

 

Nikkeli

Keskustelu nikkelin käytöstä koruissa on ollut viime vuosina kiivasta. Nikkelille allergisoituminen on yleistä, ja suuret pitoisuudet edesauttavat herkistymistä. Nykyisin nikkelipitoisuuksia säätelee kuitenkin EU:n nikkelidirektiivi, joka on tullut voimaan jo 2000-luvun alussa. Sillä on rajoitettu nikkelin käyttöä esimerkiksi koruissa, ja annettu pitoisuuksille raja-arvot. Korujen lisäksi nikkeliä sisältäviä tuotteita voivat olla esimerkiksi vetoketjut, napit, nepparit, niitit, hakaset, soljet, kellon rannekkeet, silmälasien kehykset, hiussoljet, ja monet muut varsin arkisilta vaikuttavat esineet ja asiat. Tanskassa tehdyn tutkimuksen mukaan noin viidesosasta metallikuorisista kännykkämalleista vapautuu enemmän nikkeliä, kuin terveydelliset suositukset sallivat. Pieniä pitoisuuksia nikkeliä on siis paljon muuallakin, kuin koruissa. Nikkelidirektiivissä on säädetty muun muassa seuraavaa: Nikkeliä ja sen yhdisteitä ei saa käyttää eikä luovuttaa markkinoille ihon kanssa välittömään ja pitkäaikaiseen kosketukseen tarkoitetuissa tuotteissa, kuten esimerkiksi * korvakoruissa, kaulakoruissa, rannerenkaissa ja –ketjuissa, nilkkarenkaissa ja sormuksissa, jos ihon kanssa välittömässä ja pitkäaikaisessa kosketuksessa olevista tällaisten tuotteiden osista vapautuvan nikkelin määrä on suurempi kuin 0,5 mikrogrammaa neliösenttimetriä kohden viikossa. *edellä mainitun kaltaisissa tuotteissa, silloin kun ne on päällystetty muulla materiaalilla kuin nikkelillä, ellei päällyste rajoita vapautuvan nikkelin määrää tuotteiden välittömässä ja pitkäaikaisessa ihokosketuksessa olevissa osissa alle 0,5 mikrogrammaa neliösenttimetriä kohden viikossa, tuotteen tavanomaisen, vähintään kahden vuoden käyttöajan aikana.

 

Näin pidennät korujesi käyttöikää

Kuten jo aikaisemmin mainittiinkin, on lähes kaikissa korumetallista valmistetuissa koruissa pinnoitteena käytetty vähintäänkin hopeointia. Joskus korun pinta myös lakataan. Esimerkiksi pronssikorujen päällä käytetään usein lakkaa, ja kun lakka alkaa kulua, alkaa koru värjäämään ihoa vihertäväksi, ja myös korun väri voi hieman muuttua. Koru on kuitenkin mahdollista lakata uudelleen, jolloin ongelma poistuu. Tärkeää olisi kuitenkin muistaa, että koska kyse on pinnoitteesta, on se ikään kuin kuluva osa. Ajan myötä pinnoite kuluu paikoitellen väistämättä. Korun käyttöikää on kuitenkin mahdollista pidentää pitämällä siitä hyvää huolta. Hyvänä nyrkkisääntönä on vanha viisaus; pue koru viimeisenä, ja riisu ensimmäisenä. Korut toki ovat käyttöön tarkoitettuja, mutta niiden tehtävä on loistaa kantajansa yllä, ei joutua kaltoin kohdelluksi. Näillä muutamalla vinkillä lisäät pinnoitettujen korujesi käyttöikää huomattavasti:
  • Poista korut aina mennessäsi saunaan, suihkuun tai uimahalliin. Kosteus, kuumuus, kloorattu vesi, sekä voimakkaasti hikoileva iho eivät tee hyvää pinnoitetuille koruille.
  • Vältä korujen altistamista kemikaaleille, kuten hajuvesille ja hiustenhoitotuotteille. *poista korut urheillessasi. Kuten saunassa, urheilusuorituksen aikana ihosta erittyy hikeä ja kuona-aineita, jotka eivät ole hyväksi korulle.
  • Säilytä korut asianmukaisesti. Säilytä korut toisistaan erillään, jolloin ne eivät pääse hankautumaan toisiaan vasten, eivätkä mene solmuun keskenään. Usein korut unohtuvat esimerkiksi lavuaarin reunalle, tai kylpyhuoneen peilitasolle, jolloin ne altistuvat helposti kosteudelle.
Hopeakoruista puhuttaessa täytyy muistaa, että hopeakorun tummuminen ei ole valmistusvika, vaan se on hopean ominaisuus. Uskomatonta, mutta totta, hopean tummumista voit estää käyttämällä koruja säännöllisesti. Kun korut eivät ole käytössä, pysyvät ne helpoiten kirkkaana säilyttämällä niitä ilmatiiviissä pussukassa. Joskus hopea kuitenkin tummuu väistämättä, ja koruja, varsinkin korvakoruja, on hyvä puhdistaa säännöllisesti. Tähän apuna ovat kaupoissa myytävät hopeanpuhdistusaineet, sekä muutama hyvä kotikonstikin puhdistamiseen löytyy. Jotkut suosittelevat käytettäväksi fluoripitoista hammastahnaa, sekä pehmeällä liinalla kiillotusta, toiset taas vannovat merisuolan, folion ja kuuman veden nimeen. Yhtä kaikki, tärkeintä on hellävarainen puhdistus, jotta korut tai hopeaesineet eivät naarmuunnu. Myös likaiset korut, ja esimerkiksi kosteuden jääminen korvakorujen tai sormuksen ja ihon väliin aiheuttavat usein iho-oireita. Koruihin jäänyt lika voi ärsyttää ihoa, ja aiheuttaa kutinaa ja punoitusta. Kannattaa aika ajoin tarkistaa korujen puhtaus jo tämänkin takia. Näillä pienillä arkisilla asioilla saat korusi säilymään kauniina pitkään. Jokaisella on varmasti oma mielikorunsa, jonka haluaisi säilyvän kauniina pitkään, äidiltä tyttärelle. Niin kutsutut pukukorut on tarkoitettu lyhytaikaisempaan käyttöön, mutta niidenkin käyttöikää pidennät huomattavasti, kun kiinnität huomiota korujen säilytykseen, ja vältät niiden altistumista ”kolmelle koolle”; kosteudelle, kuumuudelle, sekä kemikaaleille.