Korut - Korujen materiaalit
TERÄS
Teräksen keksiminen mullisti 1900-luvun alussa teollisuuden ja valmistuksen alalla, mutta se on otettu erittäin hyvin vastaan myös korumaailmaan. Teräs korujen suosio on kasvanut, koska teräs on kestävä ja näyttävä materiaali. Teräs korujen pinnan voi hioa eri tavoilla ja saada siten erilaisia matta- tai kiiltävä- pintavaihtoehtoja.
Teräs on edullisempaa ja kestävämpää kuin hopea tai kulta ja se ei myöskään tummene tai ruostu. Teräs korujen pinta ei myöskään naarmuunnu helposti. Siksi Samaskoru.fi puukorujen koukuissa ja ketjuissa ja muissa osissa käytetään laadukasta ruostumatonta terästä.
Teräs valmistetaan yhdistämällä rautaa, kromia ja hiiltä. Ruostumattomassa teräksessä tulee olla vähintään 12% kromia. Teräksessä on mukaan lukien kirurgin teräs ja ruostumaton teräs on yleensä myös nikkeliä, joka puhuttaa paljon allergian takia. Teräksessä olevat pienet määrät nikkeliä on kuitenkin sidottu metalliin, eikä yleensä allergisoi korujen käyttäjiä. Teräs koruissa ei yleensä tarvita rhodium pinnoitetta, jota käytetään monien muiden koru metallien kanssa, koska teräs on sen verran kestävää ja naarmuuntumatonta.
Teräskorujen ylläpito on helppoa, eikä teräs korut vaadi paljoa huoltoa tai puhdistusta. Teräskorut ovat myös ympäristölle vähemmän kuormittavia, koska valmistusprosessi on vähemmän energiaa kuluttava ja siinä ei tule paljoa jätettä. Teräs on myös erittäin hyvin kierrätetävä materiaali.
Terästä käytetään kaikenlaisissa eri korutyypeissä, mukaan lukien sormuksissa, korvakoruissa, kaulakoruissa, rannekoruissa, nilkkakoruissa ja monissa muissa. Teräs koruja on laajat valikoimat, sekä miehille, että naisille.
Erilaisissa sormissa ja varpaissa käytettävissä sormuksissa on teräs melko turvallinen materiaali, koska se ei väänny tai kiristä kovinkaan helposti liikaa ja sen voi tarvittaessa myös leikata poikki melko kätevästi.
Teräksen arvostuksesta osoittaa myös sen käyttö yhtenä hää vuosipäivien materiaaleista. Teräs on hää vuosipäivistä yhdestoista tinan/alumiinin jälkeen ja ennen pitsiä. Samaskoru.fi teräskoru valikoimaan voit tutustua klikkaamalla tästä!
PUU
Puuta on käytetty kautta aikojen erilaisten koriste-esineiden valmistamiseen ja se on edelleenkin suosittu korumateriaalina. Puiset korut ovat kevyitä ja näyttäviä samaan aikaan. Puusta voi esimerkiksi valmistaa isoja korvakoruja, ilman sitä ongelmaa, että ne painaisivat tai venyttäisivät korvaa.
Puu on myös ekologinen ja edullinen vaihtoehto korujen valmistamiseen. Puu on uusiutuva materiaali ja vaneria voi valmistaa melko ympäristöystävällisesti. Suomessa puuteollisuudella on merkittävä taloudellinen ja työllistävä merkitys.
Puu on myös yksi hää vuosipäivä materiaaleista. Puu vuosipäivää vietetään viidentenä vuotena. Mikä olisikaan parempi 5. vuosipäivän lahja kuin ihana puukoru. Kaikki Samaskoru.fi verkkokaupan puukorut löytyvät klikkaamalla tästä!
HOPEA
Hopea on yksi kaikkien aikojen suosituimmista koru materiaaleista. Hopean kaunis kiilto ja tietynlainen harvinaisuus ovat olleet osasyinä suosioon. Hopea on arvometallina arvostettu ja myös kisoissa jaetaan toisen sijan saaneille hopea mitali. Voit tutustua Samaskoru.fi hopeakoruihin klikkaamalla tästä!
925 hopea
Usein koruissa käytettävä hopea on niin sanottua sterling-hopeaa eli hopean ja toisen metallin seosta, jossa on 92,5% hopeaa ja loput toista metallia. Usein toisena metallina seoksessa käytetään kuparia. Tämä hopean ja kuparin seos on huomattavasti kovempaa ja kestävämpää kuin pelkkä hopea yksinään.
Hopean arvo
Hopea korujen arvo ei perustu pelkästään korujen kauniuteen tai harvinaisuuteen, tai muihin ulkoisiin tekijöihin vaan myös materiaalin arvoon. Hopea on luonnollisena melko harvinaista, jopa harvinaisempaa kuin kulta, mutta hopeaa syntyy myös joidenkin muiden metallien kuten kullan, kuparin, sinkin ja lyijyn jalostusprosesseissa. Monet sijoittajat ostavatkin hopeaa korujen lisäksi tai sijaan myös harkkoina, joiden arvo voi nousta tai laskea ajanmittaan. Monille sijoittajille hopea ja kulta ovatkin tietynlainen turvasatama, vaikka maailman talous menisikin alaspäin.
Hopean muut käyttötarkoitukset
Hopean ominaisuudet tekevät siitä tärkeän materiaalin moneen muuhunkin kuin koru käyttöön. Lääketieteellisesti hopeaa käytetään sen antibakteeristen ominaisuuksien takia. Hopea on kaikista metalleista eniten sähköä johtavaa ja siksi sitä käytetään paljon elektroniikassa.
KULTA
Kulta on erittäin suosittu arvometalli koruissa, sekä kultakoruissa, että pinnoitemateriaalina kullatuissa koruissa. Kultaa käytetään koruissa eri karaattimäärän mukaisesti eli sen mukaan miten paljon korussa on puhdasta kultaa. Puhdasta eli 24k kultaa sekoitetaan muihin metalleihin, koska se on itsessään turhan pehmeää.
Keltakulta
Keltakullaksi sanotaan usein kultaa jossa on melko suuri määrä aitoa kultaa ja vähemmän muita metalleja. Keltainen on kullan ominainen väri ja siksi se on paremmin näkyvissä keltakulta koruissa. Useimmiten keltakultaan sekoitettuja materiaaleja ovat hopea, sinkki ja kupari.
Valkokulta
Valkokulta valmistuu yleensä jonkinlaisesta sekoituksesta jossa kultaan lisätään nikkeliä, palladiumia tai hopeaa. Valkokultaisiin koruihin laitetaan lisäksi usein myös rhodium pinnoitus. Tämä antaa lisää vaaleutta koruihin ja myös tekee pinnasta kestävämmän.
Ruusukulta
Ruusukulta on sekoitus joka valmistetaan sekoittamalla kuparia puhtaan kullan kanssa. Kuparista tulee punertava värisävy koruun ja monesti puhutaan myös pinkistä tai punaisesta kullasta riippuen kuparin määrästä ja korun sävystä.
AKRYYLI
Akryyli on näyttävä koru materiaali sen kiiltävän pinnan takia. Akryyli on myös melko kevyttä verrattuna metallikoruihin ja siitä voi tehdä isojakin koruja ilman, että niistä tulee liian painavia. Akryyli on myös melko edullista materiaalina ja siksi myös korujen hintoja voi pitää edullisina. Akryyli on melko kestävää, mutta kannattaa varoa, että korut eivät taitu liikaa, tai ettei esimerkiksi metallikorut naarmuta akryylin pintaa.
NAHKA JA TEKONAHKA
Nahka on yksi vanhimmista koru ja koriste materiaaleista. Nahka eroaa monista muista korumateriaaleista sen joustavuuden takia. Nahka on kestävää ja melko kevyttä materiaalia. Iso osa koruista valmistetaan tekonahkasta oikean nahkan sijaan. Nahkakorujen värit vaihtelevat vaaleasta todella tummaan ja värjättyä nahkaa voi olla oikeastaan minkä värisenä vain.
Nahkasta valmistetaan paljon rannekoruja, kaulakoruja ja korvaruja. Nahkaa käytetään kaulakoruissa useimmiten nyörinä ketjun sijaan ja yleensä niissä on esimerkiksi hopea-, teräs- tai puuriipus. Nahka hää vuosipäivää vietetään kolmantena vuonna avioitumisen jälkeen
MESSINKI
Messinki on koruseos jossa yhdistetään kuparia ja sinkkiä. Määrien vaihtelun tuloksena syntyy erilaisia versioita messingistä. Messingin edullisen hinnan takia valmistetaan siitä usein isoja ja näyttäviä koruja, kuten statement koruja.
Messinkiä on valmistettu jo 500 vuotta ennen nykyistä ajanlaskua ympäri maailmaa. Messingin suosion huippu oli keski-ajalla ja sitä käytettiin useisiin eri tarkoituksiin. Messinkiä on pidetty edullisena, mutta tyylikkäänä metallina, jota on verrattu kultaan ulkonäön takia.
Messinkiä on helppo käsitellä sen ominaisuuksien takia ja siitä saa valmistettua kestäviä ja ruostumattomia koruja. Messinki tummuu ajan mittaan ja sen ehkäisemiseksi se voidaan pinnoittaa. Monet tosin pitävät vähän tummuneen messingin ulkonäöstä. Pinnoituksella kuitenkin saa pinnan pysymään kiiltävämpänä ja se myös suojaa sinua, ettei messinki värjää ihoasi vihreäksi. Vihreää väriä voi irrota messinki koruista niiden sisältämän kuparin takia.
KUPARI
Kupari on todella yleisessä käytössä oleva materiaali ja sitä on käytetty koruissakin jo tuhansia vuosia ennen nykyistä ajanlaskua. Kupari olikin ensimmäinen metalli jota ihmiset rupesivat käyttämään.
Kuparilla on ominainen punertavan ruskea väri ja se on melko kestävää ja siksi sitä on käytetty paljon koruissa ja monissa käyttöesineissä. Kuparia käytetään monesti myös erilaisissa metalliseoksissa joista tehdään koruja.
Yleisimpiä kuparikoruja ovat erilaiset rannekorut, korvakorut ja sormukset. Monesti kuparia ja nahkaa yhdistetään koruissa. Erilaisia värikkäitä arvokiviä käytetään usein kuparin kanssa yhdessä, kuparin maanläheisen värin takia.
Kuparin huonoja puolia on se, että se voi värjätä ihoa vihertäväksi. Vihreä väri tulee siitä, kun kupari ja ihossa oleva hiki tai rasva reagoivat toisiinsa. Vihreä väri on pestävissä pois ja se ei ole vaarallista. Näiden tahrojen välttämiseksi on kuitenkin mahdollista ostaa kupari koruja, jotka on pinnoitettu tai värjääntymistä voi vähentää puhdistamalla korut usein.
Kupari korut voi pestä miedolla saippualiuoksella ja niitä voi jopa harjata kevyesti pehmeällä harjalla, että saa kaiken lian irti korun pinnasta.